You are here:
  • Home
  • National Archives Preservation Facility

National Archives Preservation Facility

Project: National Archives Preservation Facility
Location: Canberra, Australia
Architect: May + Russell Architects
Finishes: Anodised Matt Ochre & Matt Rasperry - AA25
Product: Custom fab Aluminium trims, Expanded mesh and Aluminium Cladding
Completed: February 2017

Sapphire anodised the highlight fins that adorn the exterior of the concrete building as well as finishing components for the fire stairs at each end of the faciility. Anodising was the clear choice for a monumental building that is required to last in excess of 30 years.

The architecturally designed, environmentally sustainable building is18,000m2 in floor area and has storage for approximately 25 per cent of the archives extensive collection. It will house 104 kilometres of paper records, more than nine kilometres of audio-visual records and a digital archive, ensuring the preservation and conservation of Australia's collection continues into the future.

"The facade of the records storage box references the Australian landscape by depicting a weathered, uneven, randomly disposed and sunburnt surface that may evoke a granite outcrop catching a rising or setting sun. The key element in preserving the nation’s records, the passage of time, is suggested by this reference to the ancient landscape." May + Russell Architects