You are here:
  • Home
  • Bendigo Bank HQ

Bendigo Bank HQ

Project: Bendigo Bank HQ
Location: Bendigo, Victoria, Australia
Architect: Gray Puksand and Bligh Voller Neild
Finishes: Anodised in Matt Bright & Matt Pumpkin, Matt Curry, Matt Bamboo, Matt & Bright Tangerine, Matt Chilli, Bright & Matt Tornado, Matt Sublime, Bright & Matt Envy, Bright & Matt Spinach, Bright & Matt Kelp , all in AA25 finish.
Product: 4mm Custom Perforated Aluminium Sheet
Completed: 2008

Five Star Energy Rated Building With Sapphire Anodised Finishes
16,000 m2

Awards
2009 World Architecture Awards
Shortlisted in the Completed Buildings, Office Category

Australian Institute of Architects,
2009 Architecture Awards

National Award for Commercial Architecture
National Commendation for Sustainable Architecture
Victorian Chapter Award - Commercial Architecture
Victorian Chapter Award - Regional Prize

Property Council of Australia
2009 Innovation and Excellence Awards

AECOM Award for Sustainable Developments
High Commendation


Bendigo Bank commissioned BVN Architecture and Gray Puksand to design the corporate headquarters in Bendigo to house over 1,000 staff. The brief for the building and integrated fitout coalesces 5 current locations into one central facility.

In the development of the project a strong emphasis has been placed on creating a workplace to support the culture and aspirations of The Bank. The building has been designed as a low rise campus, creating large floor plates connected by atriums that flood the interior work environment in natural light.

The buildings exterior has been designed to respond to the individual orientation of each façade. The major façade to the west is adorned with coloured perforated aluminium sunscreens. The sunscreens reduce the harsh western sun and provide a visually stimulating reading of the building. The palate of colours represents the reds (Sapphire Anodised Pumpkin, Tangerine, Tornado, Chili and Curry) of the existing Bendigo brick buildings transitioning to the greens (Sapphire Anodised Spinach, Sublime, Envy , Kelp and Bamboo) and of the park opposite. A saw tooth roof is orientated to the north and maximises the internal daylight while providing a dynamic form to the buildings skyline.